Not known Facts About solunum yetmezliği nedir
Wiki Article
Narkotik veya alkol kullanımı: Narkotikler veya alkol, solunum merkezlerinin baskılanmasına neden olarak solunum yetmezliğine neden olabilir.
Hızlı nefes alma: Kişi, standard solunum hızından daha hızlı ve daha sığ nefes almaya başlayabilir.
Tanı • Arter kan gazları analizi : • Solunum yetmezliği tanısı ve şiddetinin belirlenmesi • SY nin takibi için bazen sık tekrarı gerekebilir • Heparinli enjektörle alınan kanda pH, PaO2, PaCO2, HCO3 değerlendirilir • Arteriyel kateterizasyon veya pulse oksimetre ile takip
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.
Oksijen Tedavisi: Oksijen konsantratörleri, oksijen tüpleri veya diğer cihazlarla sağlanan oksijen tedavisi, solunum yetmezliği olan hastaların oksijen seviyelerini artırmaya propertyımcı olur.
Bunlar dışında göğüs bölgesine darbe alma, trafik kazası gibi faktörler sonucu akciğer çevresinde oluşan doku zedelenmeleri ve kaburga travmaları da akciğer fonksiyonlarında bozulma meydana getirebilir. Aşırı alkol ve sigara tüketimi, soba zehirlenmesi ya da zararlı kimyasal maddelerin solunması da akciğer sağlığını tehdit eden faktörlerdendir.
Çalışanların ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları işverenin takdirindedir
Akciğerde ince raller, pulsus alternans nabız ve S3 ritmi bulunabilir; yine radyolojik olarak akciğerde “buzlu cam” görünümü vardır.
Pulmoner Emboli • V/Q uyumsuzluğu + • Mikst venöz pO2’de azalma Bronkokonstriktör ajanların salınımı Ventilasyonun azalması Kan akımının yeniden dağılımı Bazı alanlarda perfüzyonun artması Ödem ve atelektazi alanları Şantlaşma, V/Q uyumsuzluğunda artış
Eğer kişi sigara içiyorsa, sigara kullanımı bırakması gerekmektedir. Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.
İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması,
Akciğer embolisi, akciğerlerin ana damarlarında tıkanıklığa yol açan bir durumdur. Genellikle derin ven trombozu (DVT) olarak bilinen bir durumun sonucu olarak gelişir. Akciğer embolisi, akciğer dokusunda hasara ve oksijen alışverişinin azalmasına neden olabilir.
Solunum yetmezliği kana oksijen girmesinin veya kandan karbondioksit atılmasının engellenmesi sonucu oluşur. Çeşitli hastalıklar, solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir yaralanmalar ve koşullar oksijen-karbondioksit dengesini bozabilir. Bu duruma neden olabilecek faktörler şu şekilde verilebilir:
Tip one solunum yetmezliği (hipoksi): Solunum sisteminin vücuda yeteri kadar oksijeni sağlayamaması durumudur. “Hipoksik solunum yetmezliği” olarak da bilinir. Akciğer ve kalp problemleri en yaygın nedenlerindendir.